OM BANDET

1975-1978

Det norske progrockbandet Déjà-Vu ble startet i 1975 med medlemmene Kai Grønli (vokal), Svein Rønning (gitar, vokal), Per Langsholt (bass), Henry S. Larsen (keyboards) og Tore Hansen (trommer).

Imidlertid, de to sistnevnte ble kort tid etter oppstart erstattet av Knut R. Lie (trommer, vokal) og Harald Otterstad (keyboards). Dette oppdaterte mannskapet fikk navnet Déjà-Vu  og utgjør det som ansees som originalbesetningen.

Svein og Knut hadde på dette tidspunktet nettopp avsluttet sine karrierer i bandet Høst. Majoriteten av bandet (Grønli, Langsholt, Otterstad) kom fra Sarpsborgdistriktet og bandet ble derfor regnet som et Sarpsborgband. Øvingslokalet i starten var Ise Skole i Skjeberg. Ise var vokalistens Grønlis hjemsted, og det var han som fikk ordnet leieavtalen.

Her ble det i 1976 med hjelp av bandets tekniker Fred Engh gjort lydopptak av disse fem låtene: "Time", "Between the Leaves", Free Man", "Visions of Nirvana" og "Flying".

Med originalbesetningen Grønli, Rønning, Langsholt, Lie og Otterstad rakk bandet kun å gjøre en konsert og dette i form av et stort utendørs festivalarrangement: Frikonserten i Gansrødbukta, Fredrikstad, søndag 13. juni 1976. Lyden ble ivaretatt av Fred Engh og Øivin Fjeld.

På slutten av 1976 sluttet bassist Per Langsholt og ble erstattet av Per Amundsen. 

Med denne nye besetningen rakk bandet å gjøre noen få konserter, og deres første fant sted på Frikonserten i Kongstenhallen, Fredrikstad den 6. mars 1977. Senere spilte de på Speilet i Fredrikstad og i Grandkjelleren i Sarpsborg.

I Hobøl ble det øvd inn flere låter og nytt opptak ble gjort. Fred Engh ble på ny tilkalt og denne gang brukte de i tillegg til ovennevnte utstyr en Tandberg spolebåndspiller som ble brukt til vokalopptak og 12 strengs gitar overdubs.

Bandet innstiller sin virksomhet i 1978. Imidlertid ble det i ettertid produsert en LP lakkversjon av Hobølopptaket som ble kopiert i 6-7 eksemplarer. Opptaket ble mastret i Rosenborg Studio. Et av disse eksemplarene ble det laget matrise av som ble brukt til å presse 100 LP-er levert i hvite poser. De fleste av disse ble imidlertid ødelagt da de ble plassert for nær en stråleovn. De få gjenværende eksemplarene har meget høy samleverdi i bruktmarkedet.


1994-1995

Vokalisten Kai Grønli gikk dessverre hastig bort i mars 1994 og følgelig mistet Sarpsborg- og Fredrikstad regionen en stor og flittig benyttet kapasitet innen musikklivet.

Men, bandet ble ikke helt glemt. I 1995 fanget et svensk selskap ved navn Research Records interesse for bandets Hobøl opptak fra 1977. Innspillingene ble relansert på CDén: «Between The Leaves» og utgitt samme år. En picturedisc av produktet ble samtidig produsert. Denne også av et svensk selskap ved navn Record Heaven. Utgivelsene ble dedikert Kai Grønli.


2009-2014

I 2009, altså ca 30 år etter at bandet la opp oppsto bandet på ny med Rønning, Lie og Otterstad fra originalbesetningen. Med seg fikk de Morten Milde (vokal, perc.), Øyvind Stagre (bass) og Sverre Stagre (gitar). De spilte sin første konsert på Glenghuset i Sarpsborg 30. oktober i 2010. Den 20. november i 2010 gjorde de en konsert på St. Croix, Fredrikstad og opptakene derfra resulterte i både CD og DVD som ble utgitt året etter. Den 16. april 2011 gjestet de Verdensspeilet, Fredrikstad. Klubben Elm Street i Oslo fikk besøk av bandet både den 30. april og den 17. desember i 2011. Den 26. desember 2011 er de tilbake på Verdensspeilet. Vertshuset i Sarpsborg også fikk besøk av bandet og det skjedde 1. september 2012. Den siste konserten med denne besetningen fant sted 25. mai 2013 og da var de tilbake på Glenghuset. I 2014 opphørte bandet med denne konstellasjonen av ulike årsaker.


2015-2020

I mars 2015 ble et etterlengtet ønske oppfylt: Otterstad og Rønning tar opp kontakten med Langsholt og bandet samler seg rundt originalbesetningen igjen, dog naturligvis med unntak av Grønli. Han ble erstattet av Geir Jahren som skal vise seg å gjøre en ypperlig jobb musikalsk både live og i studio. Lie, Langsholt og Jahren har hjemsted i Askim, Rønning i Fredrikstad og Otterstad i Sarpsborg og da er det kanskje mer naturlig nå å anse bandet som et Askimband, but made in Sarpsborg?

Besetningen ble altså: Per Langsholt (bass, vokal), Harald Otterstad (keyboards), Svein Rønning (gitar, vokal), Knut Lie (trommer, vokal) og Geir Jahren (vokal, percussion). De tre sistnevnte spilte dessuten i «Høst».

Den 4. november 2015 stilte Déjà-Vu opp på en støttekonsert på Glenghuset i Sarpsborg. Herfra finnes det et lydopptak for ettertiden. Den 8. oktober 2016 spilte de på Gamlebyen Kulturhus i Fredrikstad. Her ble det også gjort et lydopptak. 

I 2016 ble det i regi av PAN Records utgitt en CD og en dobbel LP i begrenset opplag av både Ise- og Hobølopptakene til Déjà-Vu. Disse utgivelsene har allerede en stigende samleverdi.


MEN, det var aldri bandets intensjon at opptakene fra Ise og Hobøl skulle bli til salgsprodukter i form av CD og LP. Låtene var egentlig ikke helt ferdig utviklet, ei heller spilt inn på skikkelig vis. Allikevel har bandet blitt hyllet av progfanatikere verden over. I og med at tidligere opptak av Déjà-Vu kun har vært i kategorien demo bestemte bandet høsten 2017 seg for å spille inn alle låtene på nytt, med tillegg av to som ikke er utgitt tidligere. Og denne gang er samtlige ferdig arrangert. Lydfirmaet Rainbow Live ble engasjert og vinteren 2018 ble bass, trommer og orgel spilt inn. Senere legges det på gitarer og keyboards. Vinteren 2019/2020 blir så vokalen lydfestet og bandet jobber fram mot en release høst/vinter 2022.

Etter at alt er innspilt slutter Per Langsholt, og inn kommer atter en gang, Per Amundsen. Langsholt er bassisten på den kommende utgivelsen "MMXXII". 


Fra den aller første konsert som fant sted under Frikonserten i Gansrødbukta, Fredrikstad. Dette var søndag 13. juni 1976.

Vokal: Kai Grønli. Gitar: Svein Rønning. Trommer: Knut Lie. Bass: Per Langsholt.

Keyboards: Harald Otterstad.


MØT VÅRT TEAM 


Patrick Arman Skramstad

Markedsføring og booking.

booking@retrovinyl.no

tlf.: 94800061

Déjà-Vu

Booking

dejavunorway22@gmail.com


Platebutikken Retro Vinyl

Salg og distribusjon

www.retrovinyl.no

post@retrovinyl.no